Narodna biblioteka

U vreme kralja Milana Obrenovića 1871. godine kada je Brus proglašen varošicom, vidjeniji ljudi doprinose razvoju kulture, оtvaranjem čitališta  30. novembra te godine. U tom trenutku je čitaonica imala 10 knjiga, 4 časopisa, 2 slike većeg formata и 19 učlanjenih osoba.

Beogradski list "Radnik" Svetozara Markovića, prvi donosi vest da je u Brusu otvorena čitaonica ( 4. februar 1872. ).  Kasnije 1978. Biblioteka je dobila svoj stalni prostor u Centru za kulturu, površine 579 m² . Danas raspolaže sa preko 31.941 јedinica bibliotečke gradje i najsavremenijom bibliotečkom opremom.

Primarna delatnost Narodne biblioteke Brus je prikupljanje, obrada, čuvanje i davanje na korišćenje bibliotečko-informacione građe. Biblioteka je nosilac najvećeg broja dešavanja iz oblasti kulture u gradu i opštini Brus. Organizator je mnogobrojnih programa kao što su književne večeri, promocije, izložbe, predavanja, literarni konkursi, izložbe, tribine, muzičko scenski nastupi i razne druge manifestacije, a od 2010. godine obavlja izdavačku delatnost i do sada je objavila više monografskih publikacija. Narodna biblioteka godišnje upiše od 600 do 800 članova, a dnevna frekvencija je od 30 do 60 korisnika. Radnici Narodne biblioteke Brus svake godine učestvuju na stručno naučnim skupovima. Rad odeljenja je organizovan preko: pozajmnog, dečjeg sa čitaonicom i internet čitaonicom, naučnog sa čitaonicom i salom za kulturno obrazovne programe i zavičajnog odeljenja. Bibliotečko odeljenje je kompjuterizovano. Narodna biblioteka Brus je od 2008. godine započela elektronsku obradu – unos podataka u COBISS bazu i zaključno sa 18. 7. 2019. godine kompletan unos je završen. Takođe od 8. 5. 2019. godine započeta je i COBISS pozajmica čitaoca.

Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja koje je odobrilo sredstva za projekat Narodne biblioteke Brus ,,U susret digitalnoj biblioteci“ u 2019. godini ušli smo u proces digitalizacije zavičajne zbirke.

Narodna biblioteka Brus je mesto otvorenog srca gde svi korisnici i saradnici vrlo rado dolaze u potrazi za novim saznanjima. Ona je kulturna oaza za sve žitelje naše opštine. Nastaviće da obavlja svoju delatnost prema svojim mogućnostima jer uživa veliki ugled, a stekla ga je mukotrpnim i marljivim radom.

Mapa

BRUS VREMENSKA PROGNOZA