Lov

Srbija ima jedne od najstarijih i najbogatijih šuma u Evropi. Kako sa biljnim, tako i sa životinjskim svetom.

Na zajedničkom zboru lovaca održanom 13. oktobra 1896. godine, u selu Brzanu kod Lapova, „državnom košutnjaku“ koji je bio privatno lovište Milana Obrenovića, sa velikim brojem jelena i srna, osnovan je Savez lovačkih udruženja Kraljevine Srbije i usvojena su Pravila Saveza.

 

Lovišta srbije su smeštena u živopisnim predelima netaknute prirode, u čarobnim pejsažima šumsko-brdskog ambijenta, čija je odlika, između ostalog, nadmorska visina od 400 m pa sve do 1500 m sa brojnim virovima, potocima i izvorima najkvalitetnije pijaće vode. U ovim lovištima površine oko 272.000 hektara lovi se i krupna i sitna divljač. Ukupan broj lovišta je 27, od kojih su 8 ustanovljena kao lovišta posebne namene.
Lovišta na teritoriji opštine Brus su bogata šumama a samim time i životinjama koje nastanjuju ovaj deo. Zahvaljujući planini Kopaonik naša lovišta su bogta mnogovrsnom divljač kao što su vuk, divlja svinja, srna, divlja patka, jarebica, šakal, lisica, divlji golub, prepelica, šljuka i raznim drugim.

 

Zahvaljujući stručnom osoblju Lovačkog Udruženja Kopaonik Brus, koje pruža podršku lovcima s svih strna, Bruska opština ima velike predispozicije za razvoj ove grane turizma. Pored samog lova, ljubitelji lova mogu uživati u prelepim pejsažima i netaknutoj prirodi koju Bruska opština nudi. Ovo je prilika da se poveže sa prirodom i provede vreme u miru i tišini. Lovci imaju priliku da se upoznaju sa lokalnim običajima, gastronomijom i gostoprimstvom. Mnogi restorani nude brojne specijalitete i tradicionalna jela i pića, što upotpunjuje celokupno iskustvo lovnog turizma.

 

Lovni turizam u Brusu pruža priliku za avanturu, relaksaciju i upoznavanje sa divljinom. Bilo da ste iskusni lovac ili početnik, naša opština nudi različite vrste lova i raznovrsnu divljač, zadovoljavajući različite interese i preferencije lovaca.
Ukratko, lovni turizam u opštini Brus predstavlja izuzetno atraktivnu opciju za sve one koji žele da provedu vreme u prirodi, istraže divljinu i uživaju u jedinstvenom lovačkom iskustvu.

Ribolov

Takođe, Srbija je zemlja bogata ribljim resursima i pruža izvanredne mogućnosti za ribolov. Sa svojim rekama, jezerima i ribnjacima, ova zemlja privlači ljubitelje ribolova iz celog sveta.
Naše reke nude različite vrste ribolova, od mušičarenja i varaličarenja do tradicionalnog pecanja sa plovkom ili štapom. Mnoge od ovih reka su takođe popularne za sportski ribolov, gde se održavaju takmičenja i turniri.

 

Pored reka, Srbija ima i mnogo jezera koja su idealna za ribolov. Ova jezera su obično bogata različitim vrstama riba, a ribolovci mogu uživati u mirnom okruženju i prelepim pejzažima.
Bruska opština se može pohvaliti sa dve reke, Rasina i Graševka, kao i jezerom Ćelije jer spadaju u ribolovne vode prve kategorije i namenjene su za rekreativno sportski način obavlјanja ribolova. Naše reke su bogate mnogim vrstama ribe kao što su pastrmka (potočna i kalifornijska), klen, krkuša, sitna bela riba, dok na jezeru su zastupljeni smuđ, som, šaran, štuka, deverika, platika, grgeč i ostala bela riba.

 

Brus je poznata po svojoj gostoprimljivosti prema ribolovcima. Mnogi ribolovni centri i turističke organizacije pružaju usluge, informacije i podršku ribolovcima, čime se obezbeđuje da njihovo iskustvo bude što ugodnije.
Uz bogate riblje resurse, prelepu prirodu i tradiciju ribolova, Bruska Opština je destinacija koju svaki ribolovac treba da poseti. Bez obzira da li ste iskusni ribolovac ili početnik, Bruske vode pružaju mnoge mogućnosti za nezaboravno iskustvo u ribolovu.